17-01-16

VERSCHILLENDE SOORTEN KEMPZAAD BEREIDINGSWIJZE

*Kempzaad


Bij gebruik van kempzaad in het voer, geen andere additieven toevoegen. Het is juist de speciale geur en de specifieke smaak van de kemp (hennep) die de vissen zo bijzonder aantrekt.
a.- Hennep in geweekte vorm:De hennep wordt zeer fijn gemalen. Enkele uren voor het bereiden van het visvoer of de avond van tevoren gieten we kokend water over de gemalen hennep. Deze zal, onder invloed van het kokend water, onmiddellijk wit uitslaan. We laten alles afkoelen. Dan met het vocht en de ¡§witte¡¨ hennep het voer aanmaken.

* Gepofte, gemalen hennep.

 

In een voldoende grote kookpot leggen we een laag hennepzaad van ongeveer 3 cm. We voegen een ruime scheut olie (bestand tegen hoge hitte) toe. Na het branden onmiddellijk mengen met een volume paneermeel gelijk aan driemaal dit van het hennepzaad. Alles zeer fijn malen. Zonder toevoeging van water of iets dergelijks bij het voer doen. Deze bereiding heeft een zeer uitgesproken geur, vooral voorns zijn erdoor gecharmeerd. 10 %.

* Gekookte hennep.

 We malen de hennep niet te fijn. De gemalen hennep overgieten we met lauw water, tot er ongeveer een drietal cm water boven staat. Dit mengsel brengen we aan de kook tot het water praktisch weg gekookt is. Koken op een zacht vuurtje en steeds goed roeren. De natte gekookte hennep mengen met de andere bestanddelen.

ƒÞ De hennep malen en overgieten met kokend water. Vissen we op een water waar we ook brasem mogen verwachten, passen we volgende kunstgreep toe. In het kokend water lossen we twee tot drie soeplepels honing op. Vloeibare melasse mag ook,ook een aanrader is ahornsiroop 3soeplepels Verder afmaken zoals hierbovenboven.

*Hennep in gekiemde vorm.

De zaadjes ongeveer een dag laten weken, koken tot de kiemen flink goed uitkomen, snel afgieten en een paar keer goed spoelen met koud water tot de zaadjes zijn afgekoeld. Op een koele plaats en onder water bewaren tot de visdag zelf.(GOUDEN TIP) Aan het kookwater kan men een verroeste vijs of nagel of een klontje soda toevoegen en zo verkrijg men donkere zaadjes.

De "viskemp"

(aan de haak) liet ik kiemen als volgt.Op een vochtige(nieuwe) dweil strooide ik op de helft een dun laagje kempzaadjes de dweil toedoen en de zaadjes laten kiemen. Bij voorkeur niet in de stekende zon zetten (water in de dweil verdampt).Wat ik ook soms deed, op de gekiemde voerkemp, 1 gram begamotvlugolie (20 druppels) doen, de doos goed sluiten en af en toe eens schudden. Bewaren in de koelkast. Bergamotolie emulgeert niet, vandaar het schudden.

10:48 Gepost door TUURKE DE GOUDEN TIPGEVER copyright in kempzaadtrucjes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |  Facebook | |

13-09-06

KOKEN KEMPZAAD

1)Als de kiemen van de zaadjes bij het koken goed waren, werden de zaadjes in een vergiet gegoten en het kookwater werd opgevangen.De zaadjes werden dan onder de kraan met koud water gespoeld, om het kiemen te stoppen.De kempzaadjes werden in een doos gedaan en overgoten met het kookwater en in de koelkast bewaard.

22:49 Gepost door TUURKE DE GOUDEN TIPGEVER copyright in kempzaadtrucjes | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |  Facebook | |

BEREIDINGSWIJZE KEMPZAAD(haakaas))

De "viskemp" (aan de haak) liet ik kiemen als volgt.Op een vochtige(nieuwe) dweil strooide ik op de helft een dun laagje kempzaadjes de dweil toedoen en de zaadjes laten kiemen. Bij voorkeur niet in de stekende zon zetten (water in de dweil verdampt).Wat ik ook soms deed, op de gekiemde voerkemp, 1 gram begamotvlugolie (20 druppels) doen, de doos goed sluiten en af en toe eens schudden. Bewaren in de koelkast. Bergamotolie emulgeert niet, vandaar het schudden.

22:48 Gepost door TUURKE DE GOUDEN TIPGEVER copyright in kempzaadtrucjes | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |  Facebook | |

11-09-06

 kempzaadtrucjes

1.- Meng 200 gram gemalen kempzaad, 150 gram gemalen blauw maanzaad, 150 gram gemalen sesamzaad en 1 eetlepel tapioca.Alles onder water zetten en aan de kook brengen. Op een matig vuurtje laten koken en voortdurend roeren, het mag niet aanbranden. Als het water bijna verdampt is, vuur uit en laten afkoelen.Na afkoelen het papje "opdrogen" met een paar zeer fijn gemalen droge koekjes, genre Parein.Let wel, de bolletjes moeten bij aanraking met het water onmiddellijk uiteengaan en een verticaal spoor vormen, niet te veel "opdrogen". Regelmatig, tussen de voerbeurten met kempzaadjes ingooien.De tapioca heeft na koken het uitzicht van visseneitjes (doorzichtig).Met deze mengeling viste ik een ganse dag.

2.- Mijn voerkemp maakte ik klaar als volgt (zoals iedere kempvisser het weet):Het kempzaad wassen tot het water helder blijft. Het zaad koken tot de kiemen ruim openstaan.Nu komt het(gouden tip) bij het koken voegde ik een paar netels toe en dit waardeerd de vis ten stelligste,kwa smaak en geur
gilbert bedankt

17:12 Gepost door TUURKE DE GOUDEN TIPGEVER copyright in kempzaadtrucjes | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |  Facebook | |